TRADIČNÉ SPÔSOBY PESTOVANIAOLIVOVÝ OLEJ - ZBER, SPRACOVANIE

Už starovekí Gréci poznali pozitívne účinky oleja nielen pre zdravie človeka, ale i jeho krásu. Olivový olej tvorí už dlhé roky neodmysliteľnú súčasť aj európskej kuchyne.
Olivový olej je jednoducho zdravá ovocná šťava. Stačí vytlačiť olej z olív a ako väčšina prírodných ovocných štiav je veľmi zdravá vďaka svojej bohatej výživnej hodnote .
Zber a spracovanie olivového oleja
Zber môže prebiehať ručne alebo mechanicky. Pri ručnom zbere sa používajú česacie hrebene, špeciálne hrable. Tento spôsob je najviac rozšírení v Grécku. Pri mechanickom zbere sa využíva špeciálny stroj, ktorý pomocou vibračných hrebeňov trasie olivy dole.
Naši farmári zvyčajne zbierajú olivy ručne.
Olivy sa následne po zbere prepravujú v jutových vreciach, prepravkách do olivového mlynu. Kde následne nastáva spracovanie olív a výroba oleja.
Čistením a opláchnutím sa odstránia nečistoty ako listy a zemina. Následne sa dužina spolu s kôstkou drtí a behom 30 minút vzniká olivová pasta. Pri miešaní sa z pasty začnú vylučovať kvapky oleja. Olej sa získava z pasty viacerými spôsobmi: lisovaním, odstreďovaním alebo vylúhovaním. Posledná fáza výroby je mechanická filtrácia získaného oleja.
Všetky fáze výroby môžete vidieť vo fotogalérii ...

