TRADIČNÉ SPÔSOBY PESTOVANIAOLIVOVÝ OLEJ - ZBER, SPRACOVANIE

29.08.2020


Už starovekí Gréci poznali pozitívne účinky oleja nielen pre zdravie človeka, ale i jeho krásu. Olivový olej tvorí už dlhé roky neodmysliteľnú súčasť aj európskej kuchyne.

Olivový olej je jednoducho zdravá ovocná šťava. Stačí vytlačiť olej z olív a ako väčšina prírodných ovocných štiav je veľmi zdravá vďaka svojej bohatej výživnej hodnote .

Zber a spracovanie olivového oleja

Zber môže prebiehať ručne alebo mechanicky. Pri ručnom zbere sa používajú česacie hrebene, špeciálne hrable. Tento spôsob je najviac rozšírení v Grécku. Pri mechanickom zbere sa využíva špeciálny stroj, ktorý pomocou vibračných hrebeňov trasie olivy dole.

Naši farmári zvyčajne zbierajú olivy ručne.

Olivy sa následne po zbere prepravujú v jutových vreciach, prepravkách do olivového mlynu. Kde následne nastáva spracovanie olív a výroba oleja.

Čistením a opláchnutím sa odstránia nečistoty ako listy a zemina. Následne sa dužina spolu s kôstkou drtí a behom 30 minút vzniká olivová pasta. Pri miešaní sa z pasty začnú vylučovať kvapky oleja. Olej sa získava z pasty viacerými spôsobmi: lisovaním, odstreďovaním alebo vylúhovaním. Posledná fáza výroby je mechanická filtrácia získaného oleja.

Všetky fáze výroby môžete vidieť vo fotogalérii ...